Sjunde titeln för mesta STCC-mästarna Kristoffersson Motorsport

Postat av Flash Engineering kl 11:19

Inget annat team har tagit så många STCC-titlar som Kristoffersson Motorsport, Volkswagen Dealer Team Bauhaus. Sedan deras första säsong 1998 har de tagit sju titlar där Johan Kristoffersson, son till teamets grundare Tommy Kristoffersson, säkrade sin andra titel under 2018-finalen på Mantorp Park.

– Jag känner en enorm glädje för teamets skull och att vi kan leverera till alla samarbetspartner som troget stått bakom oss i alla år. Vi höll ihop bra den här helgen. Det var en stark Volkswagen-insats totalt sett, säger Tommy Kristoffersson.

– Det är ett privilegium att få uppleva det här och få vara chef över ett sånt gäng. Det finns ingen som kastar in handduken i förväg. I storm och regn låg våra mekaniker och bytte växellåda i natt.

Första titeln kom 1999 med racinglegendaren Mattias Ekström i en Audi A4 Quattro efter en kontroversiell final i kamp med norrmannen Tommy Rustad.

Mattias Ekström, Audi A4 Quattro, Mantorp Park, STCC, 1999, Teambild / Micke Fransson

Säsongerna 2001 och 2002 kom teamets första dubbeltitel efter en rafflande och omskriven batalj med Volvo-föraren Jan ”Flash” Nilsson.

Härnäst var det Fredrik Ekblom som säkrade teamets fjärde titel när S2000-reglementet introducerades 2003.

Ytterligare en svensk racinglegendar stod för teamets femte titel när Thed Björk säkrade 2006-titeln bakom ratten på en Audi A4.

Teamets sjätte och sjunde titel har signerats av Johan Kristoffersson, 2012 och 2018, och den regerande rallycrossvärldsmästaren drar paralleller till sin första titel.

– Vi kom till finalen i underläge, men lyckades vända på det. Jag fick faktiskt lite feeling av Solvalla 2012, säger Johan Kristoffersson.

– Det känns ju konstigt att vara regerande världsmästare i rallycross, komma till ett svenskt mästerskap och känna att man är i underläge, men vi har faktiskt inte haft farten jämfört med de bästa. Vi har fått gripa alla halmstrån vi kunnat. Jag måste verkligen tacka teamet för arbetsinsatsen och dessutom har det krävts att jag har presterat 100 procent och inte 99.

Förartitlar STCC – Kristoffersson Motorsport

1999 – Mattias Ekström – Audi A4 Quattro
2001 – Roberto Colciago – Audi A4 Quattro
2002 – Roberto Colciago – Audi A4 Quattro
2003 – Fredrik Ekblom – Audi A4
2006 – Thed Björk – Audi A4
2012 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Scirocco
2018 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Golf GTI TCR

STCC Mantorp Park 2018-09-22 Johan Kristoffersson Foto Tony Welam

Senaste nytt