Tobias Brink tar sin första pole position på Mantorp Park

Postat av Flash Engineering kl 20:45

Tobias Brink tog en viktig pole position i TCR Scandinavia-finalen på Mantorp Park med sin Audi RS 3 LMS, hans första någonsin. Brink Motorsport-föraren satte tiden 1:19.233 och slog titelrival och mästerskapsledare Robert Dahlgren med en tiondel.

Dahlgren var snabbast i de båda testpassen för PWR Racing – SEAT Dealer Team och såg ut att vara på väg mot en säker pole position, innan det stod klart att rivalerna Brink och Honda Racing Sweden-föraren Mattias Andersson ökade tempot till kvalet.

Andersson var snabbast i det första kvalpasset trots att han missade viktig testtid på grund av problem med hjulupphängningen och teamet fick skynda sig till deras högkvarter som ligger nära Mantorp Park för att hämta nya delar.

I det första kvalpasset var topp tre separerade med bara 33 tusendelar medan Dahlgren var först att sätta snabbaste tid i andra kvalpasset med 1:19.346. Brink petade dock ned Dahlgren från förstaplatsen med 1:19.233 och säkrade sin första pole någonsin i standardvagnsracing.

Dahlgren fick nöja sig med andra plats framför Andersson på tredje plats och Honda-föraren kan spela en viktig roll i morgondagens mästerskapsuppgörelse då han alltid startar snabbt med sin Honda.

Daniel Haglöf, som gör comeback till finalen, kvalade fyra i sin PWR Racing Cupra, en plats framför stallkollega Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Andreas Wernersson var sjätte snabbast, något som innebär att han får starta från pole position i andra tävlingen som har omvänd startordning.

Titelaspiranten Andreas Ahlberg missade precis topp sex i första kvalomgången och har en utmaning framför sig för att klättra med sin Volkswagen Golf GTI TCR i de båda tävlingarna.

Dahlgrens ledning i mästerskapet har reducerats till 20 poäng och det finns 50 poäng kvar att köra om i morgon. Cupra-förarens resultat i kvalet tillsammans med Haglöf innebär att PWR Racing har närmat sig Brink Motorsport i teammästerskapet med en poäng till ett avstånd på 19 poäng.

Morgondagens första tävling startar 12:55 och den andra 15:28. Båda tävlingarna sänds live via SBF:s hemsida https://sbfplay.solidtango.com och på TCR-hubben: www.tcr-series.tv

Förarcitat

Tobias Brink, Brink Motorsport
”Vi körde på riktigt gamla däck i första testpasset och i det andra passet tänkte vi köra med nya däck, dock fick vi problem med bromsarna som gjorde att vi knappt fick något varv alls.

”I första kvalpasset körde vi på gamla däck för att få ytterligare två varv och mer känsla i hur vi låg till. Och det kändes bra i Q1 och jag kände direkt att farten fanns där i Q2. Mitt första försök kändes bra, men jag gjorde ett misstag i F2-kurvan och kom in direkt för att byta till nya däck. Sedan gick jag ut och satte samman allt.”

Mattias Andersson, Honda Racing Sweden
”Våra nya delar till hjulupphängningen anlände bara 20 minuter innan kvalet, så vi satte bara dit det och det kändes ok.

”Jag gjorde några extravarv i Q1 för att ta tillbaka lite missad testtid och det kändes som att vi skulle ta oss vidare till Q2. Vi var snabbast med ett par hundradelar och det kändes bra.

”I andra kvalet satte jag ett bra varv på mitt första försök och sedan gick vi ut för ett försök till. Men kanske var inte däcktrycket perfekt eller så försökte jag för hårt, men vi var lite långsammare. Trea och fyra på startuppställningen i morgon är däremot bra.”

Kvalresultat

1 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 1:19.233
2 – Robert Dahlgren – PWR Racing – Cupra TCR – 0.113
3 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – Honda Civic Type R FK2 TCR – 0.156
4 – Daniel Haglöf – PWR Racing – Cupra TCR – 0.378
5 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – PWR Racing – Cupra TCR – 0.451
6 – Andreas Wernersson – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 0.465
7 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.989
8 – Hannes Morin – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 1.001
9 – Tomas Engström – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.085
11 – Albin Wärnelöv – Experion Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.354
12 – Kristian Sætheren – Insight Racing – Alfa Romeo Giulietta Veloce – 2.211
13 – Peter ‘Poker’ Wallenberg – Poker Racing For Charity – Cupra TCR – 3.959

Senaste nytt