Tre förare från Audi, Cupra och Volkswagen gör upp om STCC-titeln 2020 i helgen

Postat av Flash Engineering kl 09:44

Tre förare från tre bilmärken kommer att göra upp om STCC TCR Scandinavia-titeln under helgens final på Ring Knutstorp där 80 poäng står på spel. Bara 17 poäng skiljer mellan mästerskapsledande Audi-föraren Tobias Brink, Volkswagen-föraren Rob Huff och Cupra-föraren Robert Dahlgren.

– Helgen på Mantorp Park var en av de bästa jag någonsin haft och jag tar med mig den känslan till finalen. Vi har goda förutsättningar, men det kommer att bli sjukt tufft. Nu är det all in som gäller, säger Tobias Brink, som leder på 153 poäng.

– Jag är närmare ledningen nu än vad jag var inför Mantorp. Vi vet att Knutstorp definitivt är en bana som passar oss bra och jag ser fram emot att ta en stor titelfight till finalen, säger Rob Huff, som är tvåa på 139 poäng.

– Vi visste att Mantorp skulle vara damage control och vi gjorde så bra vi kunde där. Vi ligger lite bakom i poängen, men vi har testat på Knutstorp och jag vet att vi är snabba i såväl torrt som blött där. Vi har en riktigt bra bil och siktet är inställt på totalsegern, säger Robert Dahlgren, som är trea på 136 poäng.

Brink Motorsport-föraren Tobias Brink dominerade tävlingen på Mantorp Park med två segrar och en femteplats. Men framgången kommer med ett pris i form av 60 kilos kompensationsvikt.

Båda huvudkonkurrenterna kommer att köra utan kompensationsvikt, en vikt som baseras på kvalresultaten under föregående tävlingar.

– Det kommer självklart att bli tufft med 60 kilo på Knutstorp när konkurrenterna är så lätta. Men vi vet att vi ändå har en väldigt bra bil i år och ett starkt team. Vi kommer inte att ge någon något gratis, säger Tobias Brink.

– Bra jobbat av Brink att skaffa sig 60 kilo, det kommer inte att hjälpa honom direkt, säger Rob Huff med ett skratt.

Men trion i täten är inte ensamma om att ha en möjlighet att ta titeln. Totalt har sex förare en teoretisk chans att ta hem titeln då Hannes Morin, som skrev historia på Mantorp, Oliver Söderström och Emil Persson ligger inom de maximala 80 poängen som står på spel.

I teammästerskapet är det ännu jämnare där Brink Motorsport leder med 14 poängs marginal över Lestrup Racing Team och 50 poäng över PWR Racing. Här finns det maximalt 138 poäng att slåss om.

Juniormästerskapskampen står mellan Hannes Morin och Oliver Söderström. Brink Motorsport-föraren leder med 39 poängs marginal inför Knutstorp.

– Vår målsättning i år från början var att ta hem samtliga tre titlar. Jag har ett bra utgångsläge inför finalen vad gäller juniortiteln och mitt mål är självklart att ta hem den. Men det går inte att slappna av på något sätt, Oliver är snabb och det kan svänga fort, säger Hannes Morin.

Som vanligt är det långt från bara förarna i mästerskapstoppen som kan utmana om segrarna i helgen.

Senast STCC TCR Scandinavia tävlade på Ring Knutstorp stod Mikaela Åhlin-Kottulinsky överst på pallen som segrare och PWR Racing-föraren hade en stark tävling på Mantorp Park förra helgen med två pallplatser.

Kågered Racing-trion med Emil Persson, Andreas Ahlberg och Mikael Karlsson lär blanda sig i tätstriden, likaså Honda Racing Sweden-föraren Mattias Andersson som tog en pallplats förra året på Knutstorp.

Finalhelgen inleds på fredag med tester och kval, följt av tre tävlingar på lördag med start 10:35.

Årets sista STCC TCR Scandinavia-helg körs publikfri på grund av den rådande pandemin, men samtliga tre tävlingar kommer att sändas LIVE på STCC+.

Köp ditt abonnemang på STCC+ till halva priset idag, endast 125 kronor: plus.stcc.se

Tidsschema – Knutstorp
Fredag 9 oktober
09:00 – Test 1 – 30 min
13:10 – Test 2 – 30 min
16:35 – Kval Q1 – 20 min
17:00 – Kval Q2 – 10 min

Lördag 10 oktober
10:35 – Race 1
14:10 – Race 2
15:35 – Race 3
Komplett tidsschema.

Startlista STCC TCR Scandinavia – Knutstorp
1 – Robert Dahlgren – PWR Racing – Cupra León Competicíon
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR
12 – Rob Huff – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR
19 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – PWR Racing – Cupra León Competicíon
20 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – Honda Civic Type-R
21 – Andreas Ahlberg – Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
22 – Albin Wärnelöv – Experion Racing Team – Hyundai i30 N TCR
45 – Emil Persson – Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
48 – Mikael Karlsson – Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
51 – Hannes Morin – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS
59 – Poker Wallenberg – PWR Racing – Cupra León Competicíon
70 – Isac Aronsson – Isac’s Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS
91 – Magnus Gustavsen – Brovallen Design – Audi RS 3 LMS

Senaste nytt